Цитати: „Дечко на сиот женски род“ – Јаневска Марија

Image

Ги затвори очите, ја потисна лутината и вдиша длабоко.

„Ако така размислуваш, навистина ми е криво. Но, ова е крајот.“ – почна и го сокри погледот некаде далеку. Се обиде да допре до неа и да и` објасни дека е дваесет и први век и дека варањето не е варање кога тој е со неа, но таа го погледна и продолжи „Ако е тоа така, ти не си дечко за мене, а јас сум најмалку девојка за тебе.“ А тој се запрепасти. Очите и се насолзија, но таа со сета сила ги држеше во неа. „Јас сум девојка на еден дечко, а тој дечко може да ги има сите девојки, но сака да биде само со мене. Јас сум таква. Сега сфатив. Јас и ти сме различни светови. Страста е страст, принципите се принципи. Твојот свет е премногу луксуз за мене. Велиш не е твоја вина, сите девојки трчаат по тебе, но потсети се дека сите трчаат по ниските цени. Нашата приказна е чиста, а јас нема да дозволам да ги испоганиш сите спомени кои заедно ги создадовме. Сега си веќе друг во мојата глава. Мојата љубов замина. Не постои. Јас не припаѓам во твојот свет, а ти најмалку припаѓаш на мојот. Јас и ти не сме еден за друг, затоа што јас сум девојка само за еден дечко, а ти си дечко на сиот женски род.“

– Јаневска Марија, 2012

Advertisements

2 thoughts on “Цитати: „Дечко на сиот женски род“ – Јаневска Марија

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s