Цитати: “Батали ме” – Ксенија Николова

Image

Кога раскинавме, не ми беше тешко. Уствари, ние раскинувавме. Процес, ти текнува? Се трудев да не мислам на тоа како ќе ми биде без неа и што ќе правам и дали ќе можам. Залудно е. Битно ми беше само да и кажам неколку работи. Она си мислеше дека јас ќе ја барам и дека ова не е крај и дека јас пак ќе дојдам и ќе се сретнеме. Ама јас знаев дека тоа не е паметно. Затоа и кажав:

“После се` што се случи, јас знам дека ние не сме еден за друг. Не знам што сум мислел и што сум пробувал да направам додека сум те сакал, ама знам дека каков што сум сега не сакам да бидам повеќе. Не сакам да те сакам, сфаќаш? Дали јас ќе можам и како ќе можам, тоа е мое. Од тебе барам само едно нешто. Кога ќе ме видиш, прави се дека не ме гледаш; кога ќе те барам, прави се дека никој нема; кога ќе те гледам, прави се дека никој не те гледа; кога ќе слушнеш за мене, прави се дека не знаеш за кого зборуваат. Јас морам да те оставам. А ти мораш да ми помогнеш. Не знам дали си свесна колку те сакам. А јас не знам дали сум свесен колку ме сакаш. Батали ме бе, како што сите што ги знаеме баталија по некој. Ти ли не можеш? Сакам да ме баталиш до тој степен, да секој пат кога ќе поминеш покрај мојата зграда, кружиш од другата страна за случајно да не се сретнеме.”

– Ксенија Николова, 2012
Advertisements

4 thoughts on “Цитати: “Батали ме” – Ксенија Николова

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s