Цитати: “Изгубеното” – Јаневска Марија

Image“Не е кукавички да се молчи за љубовта, но да ја премолчиш од страв да не бидеш повреден – да. Зборовите кажани од срце допираат до срце, а зборовите кажани од јазик допираат само до уши. Па затоа не ме повреди кога ми рече дека ме мрази, дека никогаш не се враќа назад. Како влегло, така од друга страна излегло. И не. Не сакам да љубам рамнодушност, ах, а колку и да ми е тешко ќе го одљубам. Рамнодушноста е отров за душата, а мојата… Мојата е преполна со живот.

И тогаш бев заљубена, заслепена. Љубев и мислев сиот свет ќе го променам. Ќе го променам и него и неговата љубов, па ќе живеевме во бајка. Но денес, денес солзите ја залечија болката и ме направија мудра – денес се менувам себе си.

И знам дека рекол дека ме изгубил, но не, тој не знае – изгубеното е само она од кое сме се одрекле.”

– Јаневска Марија, 2012

(благодарност до нашиот ЈанусТ за фотографијата)

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s