Цитати: “Светови” – Ксенија Николова

Image“Чудна работа е тоа со светот, како се гради и како се руши. Чудно е како некому денес собираме храброст да му признаеме дека ни го изградил светот, а веќе утре таа иста личност наоѓа начин да сруши се` што сме граделе. И тоа со еден удар, како професионалец. И тука, почнува да ни се врти логичното прашање низ глава, колку света срушила оваа личност штом погоди од прва, без да промаши? Мора да се работи за долгогодишно искуство. И како да очекуваме да се смилува на нашиот свет, кога не е ни прв ни последен? Како очекуваме да бидеме ние тие кои ќе променат некого? Зошто баш ние и дали сме навистина толку посебни како што ни кажувале по дома? Знаете, мама и тако на сите свои деца секогаш им ја кажувале истата реплика. Дека се посебни и дека се што им се случува е затоа што се посебни. Па добро мамо, тато, како и да е, ако сум јас толку посебна, тогаш зошто некој што не е посебен го сруши мојот посебен свет? Од кога непосебното го победува посебното? Или вие, мама и тато, ме лажете веќе долги години за да спиеме полесно навечер? “

– Ксенија Николова, 2012

Advertisements

One thought on “Цитати: “Светови” – Ксенија Николова

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s